top of page

BOEKEN WAARIN HET HOFJE HET JAVALAANTJE BESPROKEN WORDT

De Hofstad Den Haag is bij uitstek een stad waar veel hofjes voorkomen en kunnen worden bekeken. Ieder hofje is weer anders en heeft o.a. door de daar wonende en levende bevolking weer een eigen karakter. Wat hen allemaal bindt is het feit dat ze allemaal een gevoel van romantiek oproepen bij zowel bewoners als bezoekers. Dat is ook het geval bij Hofje het Javalaantje. Zij die er wonen willen er liever niet weg ook al is het misschien om wat voor reden dan ook noodzakelijk en zij die er gewoond hebben gaan regelmatig terug om te zien of het nog steeds is zoals toen zij er nog woonden. Ofwel is de sfeer nog behouden gebleven. Vele boeken zijn gewijd aan het hofjesfenomeen zo ook over het Hofje het Javalaantje. Hier staat een aantal genoemd en is de inhoud kort weergegeven.

Titel: 150 Jaar Hofje het Javalaantje, Auteur: Marie-Christine Goedmakers

 

Hofje het Javalaantje ligt op een min of meer vergeten plek in Willemspark ll. De aanleg van die wijk vloeide niet, zoals bij Willemspark l, voort uit een door het gemeentebestuur ontworpen stadsuitbreiding, maar was het gevolg van initiatieven en particuliere bouwers. De bestaande verkaveling van slootjes en wegen was bepalend voor het huidige stratenpatroon.

Het Javalaantje is een exploitatiehofje. Het heeft in de 150 jaar van zijn bestaan een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt: van een wat armoedig achterafstraatje tot een gemeentelijk monument. Dit jubileumboek schetst een beeld van de geschiedenis van dit bijzondere hofje.

Titel: Hofjes in de Hofstad, Auteur: J.P.A. van Ballegoijen-de Jong

 

Vierentwintig Haagse Hofjes van verschillende afmetingen, oorsprong, historische betekenis en wooncomfort passeren de revue in dit boek, waarbij een klein tipje wordt opgelicht van de sluier van mysterie en beslotenheid, die de - veelal verscholen - hofjes maar al te vaak omringt.

Hofjes in de Hofstad pretendeert niet een volledige opsomming te geven van alle hofjes in Den Haag, maar belicht alleen die hofjes die door hun historie, ligging en bewoners van vroeger en nu, interessant genoeg werden bevonden.

Bij het maken van de foto's in dit boek is getracht zoveel mogelijk de 'sfeer' van de hofjes vast te leggen.

 

(Zie voor beschrijving Hofje het Javalaantje blz. 64.)

Titel: De Verborgen Stad, Auteur: drs. Botine Koopmans

 

Spraakmakend in de wereld van architecten en stedenbouwers is de nieuwste woontrend van de zogenaamde "gated community". Het is een vorm van collectief, besloten wonen dat voldoet aan de menselijke gevoelens van geborgenheid en hang naar beschutting. Deze buurten zijn geliefd omdat ze homogeen van samenstelling zijn: iedereen behoort tot dezelfde sociale en economische klasse. Bewoners zijn er onder elkaar.

Het besloten wonen door groeperingen met eenzelfde sociale achtergrond blijkt bij nadere bestudering in het geheel geen nieuw fenomeen te zijn maar is van alle tijden.

(Zie voor beschrijving Hofje het Javalaantje blz. 94.)

Titel: Toen Den Haag nog 't Haegje was, Auteur: E.M.CH.M. Janson

 

Binnen de wat onregelmatige rechthoek, begrensd door Koninginnegracht, Javastraat, Scheveningseweg en Kerkhoflaan ligt de Archipelbuurt. Twee redenen zijn er waarom de wijk deze naam draagt. Natuurlijk denken we dan eerst aan de namen die zijn ontleend aan eilanden in de Oost- en West-Indische archipel. Maar er is meer voor nodig dan alleen een verzameling namen om van een buurt een Archipelbuurt te maken! Het waren voornamelijk de bewoners die hun stempel drukten op de wijk die direct vanaf de eerste schuchtere bouwactiviteiten een geweldige aantrekkingskracht bleek te hebben op de verlofgangers uit Oost en West en op de gepensioneerde Indiegangers. Dit laatste heeft deze buurt gemeen met wijken als o.a. Duinoord en het Statenkwartier. Het grote verschil tussen de Archipelbuurt en de andere wijken ligt besloten in de tijd waarin de wijken werden gesticht.

(Zie voor beschrijving Hofje het Javalaantje blz. 42, 47, 49, 51 en 56.)

bottom of page