top of page

DE FREDERIKSKAZERNE

De Frederikskazerne in Den Haag, die voorheen naast Hofje het Javalaantje was gelegen, was de oudste kazerne van de stad. Hij werd in 1770-1771 gebouwd en lag toen net buiten de stadssingel (nu Mauritskade), in het verlengde van de Denneweg. Na de komst van het koningshuis werd in 1824 de Oranjekazerne aan de Mauritskade gebouwd. De Alexanderkazerne (1841-1848) aan de huidige Burgemeester Patijnlaan werd als derde kazerne in Den Haag gebouwd. Hier zaten de huzaren. Op het tegenover de kazerne gelegen Alexanderveld oefenden zij met hun paarden. Vlak voor de oorlog werd de Alexanderkazerne verplaatst naar de Van Alkemadelaan.

De grond aan de 'verlengde Denneweg' werd in 1770 in opdracht van stadhouder Willem V gekocht om de bouw van de Frederikskazerne mogelijk te maken. De kazerne was voor de artillerie bestemd en bestond eerst alleen uit een manege en stalgebouwen, ontworpen door Pieter de SwartIn 1827 kreeg de kazerne de naam Frederikskazerne, genoemd naar de zoon van koning Willem I. Vanaf dat jaar werden er manschappen gelegerd in een voormalige particuliere woning naast de kazerne, waar tot 1825 de Kurassiers verbleven. De aanwezigheid van de kazerne trok allerlei ambachtslieden aan die in de buurt kwamen wonen. Later kregen de officieren een huis aan de Nassaulaan, naast de stallen die door Koning Willem II werden gebouwd.

 

In 1862 werd er een verbinding gemaakt tussen de Laan van Schuddegeest en de Frederikstraat, waardoor de Frederikstraat meer toegankelijk werd. In 1865 werd er een verdieping op het gebouw aangebracht om meer soldaten te kunnen huisvesten. De laatste jaren was de Inspectie Geneeskundige Dienst KL er gevestigd. De laatste commandant was generaal-majoor-arts J.W. Hartman. De kazerne werd rond 1968 afgebroken. Er staat nu een flatgebouw. In 1929 werd op voorstel van H.P. Berlage begonnen met de bouw van de Frederikkazerne aan de Van Alkemadelaan bij Scheveningen.

Kazerne 01.jpg
Kazerne 02.jpg

Na de sloop van de Frederikskazerne is het veld waarop de kazerne had gestaan een aantal jarenlang een ruim trapveldje geweest voor de jeugd uit de buurt. Uiteindelijk werd er een groot en hoog appartementencomplex op gebouwd. Dat deed behoorlijk inbreuk op de privacy van de bewoners van Hofje het Javalaantje en op de "dorpse" sfeer van hun woonomgeving. Als een soort enorme tribune kijken de bewoners van dat appartementengebouw nu uit over het hofje. Hoewel het nog steeds een oase van rust is in een overigens drukke internationale stad is de intimiteit van het wonen in het rustieke hofje toch wel wat verloren gegaan.

bottom of page