top of page

VOOR EN NA DE RENOVATIE

Ahog-B.O.B. had zich er bij de koop van de hofjeswoningen toe verplicht om renovatiewerkzaamheden aan de woningen te verrichten. Dat dit hard nodig was blijkt uit verhalen van de bewoners uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw: “Toen wij er woonden hadden de meeste huisjes geen douche, geen geiser en alleen koud water. Als men zich voor het granito aanrechtje wilde wassen, moest men voor warm water eerst zelf water koken.

 

Coos van den Hoek: "Wij hebben, toen wij in 1967 het huisje nr. 161 betrokken, zelf een geyser laten plaatsen. De maandelijkse huur was toen 30 gulden. In de winter was het in de slaapkamer net zo koud als buiten. De watertoevoer naar het toilet naast de voordeur was regelmatig bevroren. De binnenmuren waren bedekt met een dikke laag schimmel. Het dak lekte bij elke regenbui wat we provisorisch hebben verholpen door een grote laag plastic folie op de zolder te leggen."

 

Ellen Panek: "Wat iets heel aparts was in mijn huisje, was het volgende: vóór de renovatie had ik boven in de slaapkamer langs de muur nog een open goot die helemaal van de achterkant tot aan de voorkant liep, die voor de afwatering van het hemelwater was van de goot aan de achterzijde naar de goot aan de voorzijde. Daar kon het water dan via de regenpijp wegstromen. Als het hard regende, was het een klotsen van jewelste door de open goot, dat kan je je wel voorstellen." In het huisje waar de familie Walraven met vijf kinderen woonde, huisje nr. 159, heeft een bedstee in de kamer beneden gezeten. De kinderen sliepen op de bovenetage tussen houten schotten om toch nog enige privacy te hebben”

De muren van de huisjes waren van oorsprong gewoon 'schoon metselwerk', dus ongeverfd, en de (toen nog kleine) dakkapelletjes hadden zinken wangen. In het dak aan de achterkant zat trouwens een klein ijzeren dakraam met 2 ruitjes (dat aan de onderkant opengezet kon worden). Ellen Panek: “Ik heb no. 153 gekocht op 12 juni 1978 van Ahog-B.O.B. Exploitatie- en Projectontwikkeling N.V.

Vrijgekomen huisjes werden volgens een vast concept door Ahog-B.O.B. gerenoveerd met de bedoeling om deze te verkopen; maar in de meeste huisjes zaten in die tijd nog steeds huurders. De verkoop van een vrijgekomen ongerenoveerd huisje vond alleen plaats onder de voorwaarde dat het volgens hetzelfde vaste concept gerenoveerd zou worden.”

Een koper was verplicht om “voor zijn rekening" voor de eigendomsoverdracht alle onderstaande veranderingen, conform de reeds gerenoveerde huisjes, uit te voeren:

A. Het buitenschilderwerk

B. Dakkapellen aanpassen

    (d.w.z. nieuwe veel grotere dakkapellen             plaatsen)

C. Entrees van de huisjes aanpassen

    (de voordeur kwam aan de zijkant)

D. Aansluiting van het huis op het hoofdriool       (wordt door aannemer van verkoper                   uitgevoerd).”

Detailfoto's:

Links een keuken in de uitbouw aan de voorzijde van de woning

Rechts de bovenverdieping voordat de renovatie heeft plaatsgevonden

De verplichte kleurstelling van de gerenoveerde huisjes was wit en bruin, waarbij de muren wit moesten zijn, en de daklijsten, dakkapellijst en zijwangen en de buitendeur bruin en de kleurstelling van de ramen en kozijnen een combinatie van wit en bruin. De buitendeur moest een 'boerendeur' (2-delig) zijn met 4 raampjes er in, waarvan de bovenste raampjes aan de bovenkant gewelfd waren. De afscheidingen van de tuinen mochten niet hoger zijn dan 60 centimeter.

 

In die tijd kreeg je trouwens geen vergunning van Bouw- en Woningtoezicht om een badkamer op de eerste verdieping te maken, vanwege veiligheidsredenen m.b.t. de draagkracht van de vloer, aldus Ellen Panek.

In de loop der jaren worden de kleuren van de huisjes veranderd van wit/bruin in wit/donkergroen. In 1990 gold huisje nr. 103 als voorbeeld voor het juiste kleurgebruik. In 1994 wordt in de Vergadering van Eigenaren gevraagd om vermelding van de juiste kleuren wit en groen, zoals die door de Gemeentelijke Monumentenzorg zijn geadviseerd. Sikkenswaaier: donkergroen no. 15.10, gebroken wit no. 05.85 en wit. Verdeling van de kleuren over het hele huis: Metselwerk - wit, daklijst - donkergroen, dakkapellijst + zijwangen - donkergroen, kozijnen - gebroken wit, ramen - helder wit en deur - donkergroen.

Detailfoto's: op bovenstaande foto's, die van een recente verbouwing van een van de huisjes zijn gemaakt, kunt u nog veel van de originele bouwonderdelen zien zoals: de planken vloer van de bovenetage, de schoorsteen, een klein deel van de gevelmuur en de binnenzijde van de dakopbouw die in 1973 werd geplaatst. Tijdens deze verbouwing kwam ook een wespennest van ruim een meter lang tevoorschijn die jarenlang tussen het dakbeschot heeft gezeten.

bottom of page